Cukinia, zwana także kabaczkiem to odmiana dyni. W niektórych miejscach stosowane jest rozgraniczenie nazw – kabaczek dotyczy jedynie bladożółtej wersji, natomiast nazwa cukinia odnosi się do odmiany zielonej.
Warzywo pochodzi z Włoch, a na jego etymologię dosłownie wskazuje nazwa – zucchini po włosku oznacza małą dynię.
Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy C, A, E, K, B6, B2, kwas foliowy. To warzywo również odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy diecie dla osób z problemami refluksowymi.
Cukinia jest używana z powodzeniem do zapiekanek czy gulaszów warzywnych – można też zrobić z niej gofry, pasty kanapkowe lub szaszłyki. Przepisy z jej wykorzystaniem zazwyczaj dotyczą potraw na słono, choć i na słodko też się zdarzają!
Mrożenie cukinii – krok po kroku
- Dokonujemy selekcji warzyw – ze względu na dużą zawartość wody, w przypadku cukinii warto stawiać na mniejsze, nie do końca dojrzałe okazy. Ważne, by nie były uszkodzone! Wszelkie zżółknienia, obicia czy miększe fragmenty powinno się odkroić przed następnym krokiem.
- Cukinie myjemy dokładnie i osuszamy. Najlepiej jest ją spłukać pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć czystą ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym.
Krok opcjonalny: blanszowanie. Umieszczenie warzywa na chwilę we wrzątku, a następnie opłukanie zimną wodą pomaga zachować smak, aromat, chrupkość oraz kolor cukinii. - Obróbka umytej cukinii. Istnieje kilka dobrych sposobów przygotowania kabaczka do zamrażania. Można zetrzeć ją tarce, pokroić w nieco grubsze plasterki lub drobną kosteczkę. Innym, ciekawym sposobem są paseczki cukiniowe. Wybór metody obróbki zależy w dużej mierze od tego, jak zamierzamy ją wykorzystać w przyszłości. Starta cukinia doskonale sprawdzi się w pastach kanapkowych, placuszkach czy zapiekankach. Z kolei plasterki kabaczka znajdą zastosowanie w szaszłykach, pieczonych krążkach lub jako dodatek do quiche’u. Paseczki i kosteczki z cukinii można wykorzystać do leczo, zupy krem bądź sałatki.
- Zamrażamy cukinię w zależności od jej obróbki. Startą cukinię najwygodniej jest lekko odsączyć w ręcznik papierowy oraz mocno upchnąć w silikonowe foremki do muffinek. Po około godzinie wyjmujemy z foremek ‘krążki’ i przekładamy do woreczków strunowych. Taka forma będzie idealna do wypieków, jak i pozwoli na rozsądne zagospodarowanie cukinii poprzez stworzenie porcyjek, idealnych na jedno użycie. Dzięki temu nie będziemy mieli problemu z rozmrożeniem odpowiedniej ilości warzywa.
Cukinię, pokrojoną w plasterki najlepiej jest zamrozić metodą, wykorzystywaną przy mrożeniu owoców. Układamy nasze cząstki na silikonowej macie pilnując, aby nie stykały się ze sobą. Na przygotowaną warstwę cukinii nakładamy kolejną matę, i układamy na jej powierzchni następne kawałki. Dzięki temu sposobowi zamrozimy na raz dużą porcję warzywa, nie martwiąc się o konieczność wkładania kolejnych tacek do zamrażarki na raty. Po około 2 godzinach (w zależności od grubości naszych plasterków proces ten może być krótszy lub dłuższy) zdejmujemy plasterki z maty i wkładamy do woreczków strunowych.
Analogicznie postępujemy w przypadku paseczków cukiniowych.
Cukinię pokrojoną w kostkę najłatwiej jest zamrozić poprzez rozprowadzenie jej na płasko na tacce silikonowej. Przygotowane cząsteczki równomiernie rozprowadzamy na tacce lub blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, po czym zamrażamy przez około godzinę-półtorej. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy tackę z zamrażarki i kruszymy w palcach kosteczki, po czym przenosimy je do woreczków strunowych.
Warzywa najlepiej jest podzielić na równe porcje średniej wielkości – tak, aby bez problemu zużyć je w naszej potrawie od razu po rozmrożeniu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nasze porcyjki szybciej się zamrożą jak i rozmrożą. - Opatrzamy każdy pojemniczek/woreczek notatką z datą zamrożenia. Mrożona cukinia zachowuje swoje walory smakowe przez około 12 miesięcy – po tym czasie wciąż nadaje się do spożycia, lecz traci sporą część swojego smaku i właściwości.
Czy można zamrozić cukinię w całości?
Generalnie nie zaleca się zamrażania cukinii w całości – przede wszystkim, cukinia po rozmrożeniu nie będzie już tak sprężysta jak świeża, a przez nierównomierną utratę wody jej kształt i rozmiar mocno ucierpią.
Podobnie jak w przypadku bakłażana czy papryki, cukinię najlepiej jest mrozić w mniejszych kawałkach, z zamiarem wykorzystania na placki, tarty czy sałatki. Rozmrożonej cukinii, raczej nie poleca używać się do faszerowania czy grillowania, gdyż najprawdopodobniej stanie się papkowata i może się rozpaść po wyjęciu z piekarnika.
Rozmrażanie cukinii
Konieczność rozmrażania cukinii zależy od przepisu – przy gotowaniu, pieczeniu lub duszeniu nie zachodzi taka potrzeba, to do sałatek, pasty kanapkowej czy spożycia na surowo, warto jest to zrobić.
Najlepszym sposobem jest tutaj rozmrażanie powolne – w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Im wolniej przebiegnie proces rozmrażania, tym nasze warzywo będzie miało właściwości bardziej zbliżone do świeżego kabaczka.
Absolutnie nie powinno się rozmrażać cukinii w mikrofalówce – nie dość, że wskutek gwałtownej zmiany temperatury straci większość swoich witam, to bardzo zmięknie.
Lepszym, choć nie tak efektywnym sposobem rozmrażania cukinii będzie wrzucenie jej na patelnię/do garnka, bądź rozmrożenie na parze.
Alternatywne metody przedłużenia trwałości cukinii bez zamrażania
- Przede wszystkim, nie powinno się trzymać cukinii w lodówce – jest ona wrażliwa na zimno i może tracić w takich warunkach sporo smaku i wartości odżywczych.
- Trzymając cukinie na blacie kuchennym lub stole, nie układajmy ich jedna na drugiej. Przyspiesza to psucie się całego warzywa, a na dodatek może spowodować powstanie brzydkich, rozmiękłych kawałków w miejscach styku.
- Jeżeli planujemy zużyć naszą cukinię w ciągu najbliższego tygodnia do maksymalnie 10 dni, zaleca się przechowywanie jej w ciemnym i chłodnym miejscu. Aby jeszcze bardziej zadbać o zachowanie warzywa w dobrej kondycji, możemy dodatkowo owinąć je lekko wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Niestety, zbyt długie przechowywanie cukinii w takich warunkach (powyżej 10 dni) może spowodować bardzo szybkie jej zepsucie – szczególnie, jeżeli już w momencie zakupu będzie mocno dojrzała.
- Ten sposób przechowywania pozwoli nam zachować walory smakowe naszego kabaczka nawet do 3 tygodni. Dobrym miejscem dla jej przechowywania, szczególnie w ciepłe miesiące będzie piwniczka, w której temperatura nie spada poniżej +10°C. Odpowiednikiem piwniczki może być większa lodówka turystyczna, chłodzona jedynie wkładami podróżnymi – trzeba jednak dopilnować ich wymiany, aby nasza cukinia nie była zbytnio narażona na wahania temperatur.
Z czym smakuje dobrze cukinia?
Cukinia doskonale smakuje z suszonymi pomidorami, makaronem, bakłażanami, koperkiem, czosnkiem i dynią. Ciekawym połączeniem smaków jest cukinia z gorzką czekoladą lub duszona w czerwonym winie.
To warzywo możemy przyprawiać z powodzeniem takimi przyprawami jak curry, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne czy zioła kuchni włoskiej.