Skocz do treści

Jak mrozić banany?

Te pożywne owoce mają wiele zastosowań, i rozpowszechnione są niemalże na całym świecie. Zawierają sporo witamin i minerałów, a najwięcej znajdziemy w nich potasu, witaminy C oraz witaminy B6, które mają korzystny wpływ na organizm. Wbrew powszechnej opinii, wraz z ciemnieniem skórki tego owocu obserwuje się wzrost zawartości tych elementów.

Smaczne i zdrowe, a w dodatku podatne na obróbkę termiczną – suszone, duszone czy pieczone banany to pyszna przekąska, genialnie sprawdzająca się jako zamiennik różnego rodzaju słodyczy.

Co więcej, banany są idealną przekąską po intensywnym wysiłku fizycznym lub umysłowym, gdyż znajdujące się w nich substancje odżywcze łagodzą napięcie mięśni i dostarczają związków zasadotwórczych, co skutecznie przeciwdziała powstawaniu zakwasów.

Niestety, nazbyt długi okres leżakowania powoduje utratę właściwości odżywczych bananów. Jak więc zachować je na dłużej, nie ryzykując utraty cennych składników?

Mrożenie bananów – ze skórką czy bez?

Skórka banana również zawiera sporą ilość substancji antyoksydujących jak i enzymów. Z tego względu część ekspertów uważa, że mrożenie tych owoców w całości sprawdza się nawet lepiej, niż usuwanie z nich skórki przed tym zabiegiem.

Od strony technicznej, mrożenie bananów w skórce nie przynosi większych korzyści poza wstępną oszczędnością czasu przed zamrożeniem. Ewentualnym atutem tej metody jest brak konieczności przechowywania owoców we woreczku strunowym, gdyż obecność skórki chroni owoc przed absorpcją aromatów innych umieszczonych w zamrażalniku produktów. Banany muszą jednak być owinięte papierem do pieczenia lub ułożone na tacce, aby nie skleiły się ze sobą, a brak woreczka znacząco skraca okres przydatności do użycia.

Niestety, we wszystkich przypadkach skórki brązowieją i stają się trudne do usunięcia po zamrożeniu.   

Nowicjuszy przerazić może fakt, że owoce po wyjęciu z zamrażalnika są zupełnie brązowe – nie ma się jednak czego obawiać, gdyż nie ma to absolutnie żadnego wpływu na smak czy konsystencję banana.

W jakiej formie najlepiej zamrażać banany?

Wybór metody w dużej mierze zależy od planowanego przeznaczenia bananów -czy chcemy wykorzystać je do placuszków, chleba bananowego, czy może sałatki owocowej?

Najbardziej popularnym sposobem mrożenia jest forma plastrów ze skórką. Można jednak pokusić się też o zamrożenie owoców w całości – ze skórką lub bez niej.

Opcją najbardziej uniwersalną jest zamrożenie obranych ‘połówek’ bananów. Chociaż nie ma dużej różnicy między całymi mrożonymi bananami a plasterkami banana, niektóre przepisy wymagają użycia owoców w całości. Wybierając to rozwiązanie, nie musimy się zatem martwić o niedostosowanie naszego produktu do przepisu – połówki wciąż są dość dużymi częściami, a zawsze można je podzielić na nieco mniejsze kawałki.

Bardzo praktycznym sposobem jest też zamrażanie obranych bananów, które zostały pokrojone w małe, dość cienkie plasterki (o grubości ok. 1-2 cm). Główną zaletą tego rozwiązania jest niemalże natychmiastowa gotowość do użycia po wyjęciu z zamrażalnika – np. podczas przygotowywania smoothie czy wegańskich lodów nice cream.

Pamiętajmy jednak, że im większy kawałek, tym dłużej będzie trwał proces zamrożenia jak i odmrożenia. Również obecność skórki nieco wydłuża czas oczekiwania na przydatność do użycia – nie można bowiem obierać zamrożonych bananów, gdyż istnieje wysokie ryzyko uszkodzenia owoców.

Jak zamrozić banana ze skórką?

  1. Wybierajmy banany, które zaczynają wykazywać oznaki dojrzewania (te, na których skórkach znajdują się brązowe plamy). Stanowczo odradzamy zamrażanie niedojrzałych bananów, gdyż nie będą one dobrze smakować po rozmrożeniu.
    Jeżeli mamy niedojrzałe banany, pozostawmy je na kilka dni na blacie kuchennym, lub, jeżeli zależy nam na ekspresowej przydatności do użycia, włóżmy do papierowej torebki wraz z przepołowionym jabłkiem – przyspieszy to proces dojrzewania.
  2. Zdobądźmy plastikową tackę, wystarczająco małą na zmieszczenie się w naszej zamrażarce, i połóżmy na niej arkusz papieru do pieczenia, który zapobiegnie przyklejaniu się owoców do tacy.
  3. Ułóżmy na tacy banany i upewnijmy się, że nie stykają się się ze sobą. Jest to bardzo ważne, ponieważ mogą one do siebie przymarznąć, i ulec uszkodzeniu przy próbie rozdzielenia ich w tym stanie. Jeśli jednak owoce skleją się ze sobą, nie zaleca się ich rozrywania na siłę – po prostu przy planowanym ich użyciu poczekajmy chwilkę, aż się rozmrożą.
  4. Wstawmy tackę z bananami do zamrażarki na około godzinę, aż banany się zamrożą.
  5. Wyjmijmy tackę z zamrażarki, i ostrożnie przenieśmy zamrożone banany z pergaminu do plastikowych woreczków strunowych, lub też hermetycznego plastikowego pojemnika.
  6. Koniecznie umieśćmy na opakowaniu etykietkę z datą zamrożenia. Teraz wystarczy schować zapakowane banany w woreczki strunowe, lub pojemniki do długotrwałego przechowywania.

Inna metoda błyskawicznego zamrażania

Powinniśmy rozważać ją jedynie w przypadku, gdy nie mamy absolutnie czasu i musimy ekspresowo zamrozić banany. Składa się ona z jednego kroku, i polega na umieszczeniu jednego całego, nieobranego banana w jednym woreczku strunowym/pojemniku hermetycznym zamrażarki. Zajmuje on jednak dużo więcej miejsca w naszym zamrażalniku, a także wykorzystuje więcej pojemników – nie jest to zbyt korzystne dla środowiska i naszego portfela – wykorzystuje więcej energii, a także będzie droższe ze względu na konieczność użycia większej ilości woreczków/pojemników.

Jak długo można przechowywać mrożone banany?

Optymalny czas przechowywania bananów w zamrażarce wynosi od 3 do 6 miesięcy, co dotyczy zarówno obranych, jak i nieobranych bananów.  Dłuższy czas trzymania owoców w tym stanie ma negatywny wpływ na ich konsystencję i smak.

Jak prawidłowo rozmrażać banany, i ile to trwa?

Długość procesu rozmrażania zależy w dużej mierze od tego, w jakiej formie zdecydowaliśmy się je zamrozić. Najszybciej przydatne do użycia stają się całe, obrane plastry, które rozmrażają się w ciągu 5-10 minut. Większe plastry dochodzą do siebie trochę dłużej, jednak można je stosunkowo łatwo pokroić, nawet jeśli nie są całkowicie rozmrożone. 

Z kolei całkowite rozmrożenie całych, nieobranych bananów może zająć nawet i godzinę, dlatego przy konieczności szybkiego rozmrożenia warto położyć je na talerzu i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 20-30 sekund. Musimy mieć wtedy na uwadze fakt, że podczas podgrzewania konsystencja banana ulega zmianie, i staje się on nieco papkowaty.

Musimy również pamiętać o tym, żeby podczas rozmrażania nieobranych bananów trzymać je w woreczku strunowym lub położyć na talerzu, ponieważ podczas rozmrażania banany mają tendencję do uwalniania płynów.

Do czego wykorzystać mrożone banany?

Mrożone banany są idealne do smoothie jak i jedzenia na surowo. Znajdą zastosowanie również w przepisach na chleb bananowy, lody, muffinki…