Skocz do treści
Mrożenie pomidorów

Czy można mrozić pomidory?

W dzisiejszych czasach takie warzywa jak pomidory dostępne są w marketach przez cały rok. Niemniej jednak, najlepiej smakują one w sezonie, a wielu z nas hoduje też te smaczne warzywa we własnych ogródkach. Dla osób, ceniących sobie jakość spożywanych produktów i starających się ograniczać marnowanie żywności, zamrożenie pomidorów może okazać się wybawieniem.

Różne sposoby na mrożenie pomidorów

Te wszechstronne warzywa możemy zamrozić na wiele sposobów, przetwarzając je lub zostawiając nienaruszone. Który z nich jest najlepszy?

Tak naprawdę wszystko zależy od tego, w jaki sposób zamierzamy wykorzystać nasze pomidory – możemy zamrozić je w całości, bądź w formie przecieru, soku, czy krojonych kawałków.

Każdy z powyższych wyborów ma swoje wady i zalety – obróbka nieco ogranicza bowiem możliwości zastosowania produktu, jednak zdecydowanie oszczędza nasz czas oraz przestrzeń w zamrażalniku. Kolejnym plusem zamrażania przecieru, soku czy pokrojonych pomidorów jest łatwiejsze podzielenie ich na porcje, a także krótszy czas rozmrażania.

Z kolei zamrażanie pomidorów w całości zdecydowanie da nam więcej opcji ich użycia oraz smak niemalże identyczny co do świeżych warzyw- musimy jednak liczyć się z większym nakładem pracy przy przygotowaniu ich do mrożenia, a także z krótszym okresem trwałości oraz zajęciem przez warzywa sporej części zamrażalnika.

Wiele osób zapewne rozczaruje fakt, że niezależnie od stanu dużych pomidorów w momencie mrożenia niezbyt będą nadawać się one do sałatek. Długotrwałe przebywanie w stanie zamrożonym potrafi rozpulchnić nawet najbardziej jędrne okazy, wskutek czego uzyskamy warzywa o bardzo nieapetycznej konsystencji, które zdecydowanie nie sprawdzą się w sałatce.

Jeżeli jednak zamrozimy wyjątkowo świeże pomidory i będziemy trzymać je w zamrażarce stosunkowo krótko (do dwóch tygodni) możliwe, że zachowają swój kształt i jędrność. Jednakże, efekty przechowywania dużych odmian pomidorów w niskiej temperaturze będą dużo gorsze niż w przypadku mniejszych podgatunków.

Jaka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do zamrażania?

Wyróżniamy wiele podgatunków tego czerwonego warzywa. Najczęściej wybieranymi dużymi odmianami są pomidory czerwone i malinowe, chociaż ostatnio rośnie popularność średniej wielkości pomidorów śliwkowych, oraz miniaturowych odmian, takich jak pomidorki daktylowe, koktajlowe (cherry) i san marzano, występujące w różnych odmianach kolorystycznych.

Do zamrażania w całości lepiej nadadzą się mniejsze i średnie odmiany – pomidory śliwkowe, daktylowe czy koktajlowe, które dają praktycznie gwarancję niezmienionego smaku.

Z kolei w przypadku mrożenia soku czy przecieru najkorzystniejszym wyborem będą duże pomidory: okrągłe, malinowe lub bawole serca.

Chcąc zamrozić kawałki, sięgnijmy po średnie odmiany lub stosunkowo małe okazy dużych podgatunków – wymagają one bowiem nieco obróbki przed zamrożeniem, która przebiegnie sprawniej przy posiadaniu niewielkich egzemplarzy.

UWAGA! Niezależnie od wybranej przez nas odmiany, nigdy nie powinno się mrozić nadpsutych, miękkich i poobijanych warzyw. Niska temperatura nie zatrzymuje procesu psucia, a jedynie go spowalnia – tym samym, rozmrażając długo przechowywane pomidory może okazać się, że nie nadają się one do spożycia.

Jak mrozić pomidory?

Mrożenie pomidorów krok po kroku

Mrożenie pomidorków koktajlowych w całości

Pomidorki oczyszczamy i usuwamy gałązkę. Przemywamy pod chłodną, bieżącą wodą na i pozostawiamy do osuszenia. Gdy będą już całkowicie suche, należy ułożyć je w równych odstępach na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia lub silikonowej macie i wstawić do zamrażarki na około 2 godziny. Ważne, aby pomidorki się nie dotykały, ponieważ posklejają się ze sobą.

Jeżeli mamy sporą ilość pomidorów do zamrożenia oraz kilka mat silikonowych, możemy ułożyć warzywa warstwowo – po ułożeniu pierwszej warstwy nakryć gotowy rządek matą, a potem w mirę możliwości powtarzać proces.

Po upłynięciu rzeczonego czasu wyjmujemy warzywa z zamrażarki i przesypujemy je do odpowiednich pojemników (upewnijmy się, że nadają się one do zamrażania!) słoików bądź woreczków strunowych. Umieszczone w pojemniczkach pomidorki wkładamy do zamrażarki, już z zamiarem długotrwałego przechowywania.

Dzięki zamrożeniu każdego pomidorka osobno mamy pewność, że nasze warzywa się nie posklejają ani nie dotknie ich oparzelina zamrażalnicza. Dzięki temu będziemy mogli z łatwością wyjąć z pojemnika dokładnie tyle, ile potrzebujemy, bez narażania się na konieczność rozmrożenia całego zapasu.

Gdy zechcemy wykorzystać pomidorki, wystarczy je tylko przemyć pod mocnym strumieniem ciepłej wody, obrać ze skóry i zostawić do rozmrożenia na około kwadrans. Po tym czasie możemy ich używać do woli.

Jeżeli chcemy użyć ich do dania na ciepło równie dobrze możemy ich nie rozmrażać, a po prostu wrzucić do przygotowywanego sosu/zupy, gdzie rozmrożą się pod wpływem temperatury.

Mrożenie kawałków pomidorów

Mrożenie pomidorów z dużych odmian jest możliwe, choć dla uzyskania optymalnych rezultatów konieczne jest poczynienie kilku kroków przygotowawczych.

Wynika to z faktu, że świeże, duże pomidory mają sobie sporo płynu – szczególnie kumuluje się on w rejonie pestek. Dlatego więc, do mrożenia w kawałkach najlepiej nadają się odmiany z małą ilością pestek i nieco mniejszych rozmiarów.

Po umyciu, usunięciu szypułek i całkowitym obeschnięciu, pomidory kroimy na ćwiartki lub połówki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia lub silikonowej macie (możemy zastosować metodę warstwową), i zamrażamy wstępnie przez 2-3 godziny w zależności od ilości oraz wielkości pomidorów.

Po upłynięciu tego czasu przesypujemy cząsteczki do woreczków strunowych, słoika czy specjalnych pojemników i umieszczamy w zamrażarce. Jeżeli zdecydowaliśmy się na woreczki, koniecznie umieśćmy je w miejscu, w którym nie będą narażone na zgniecenie, oraz pamiętajmy o usunięciu jak największej ilości powietrza przed ich zamknięciem.

Tak przechowywane pomidory nadają się jedynie do wykorzystania na ciepło w potrawach, sosach, lub zupie i lepiej jest je wrzucić zamrożone do gotowanej potrawy. Ze względu na pokrojenie ich przy zamrażaniu, są one mniej odporne na działanie niskiej temperatury i najprawdopodobniej będą mocno wodniste.

Mrożenie podsuszonych kawałków pomidorów

Powyższy sposób mrożenia pomidorów pozwala na usunięcie z nich nadmiaru wilgoci przed zamrożeniem, dzięki czemu będą one dużo mniej wodniste po rozmrożeniu i lepiej zniosą działanie niskiej temperatury,

Myjemy i oczyszczamy pomidory z szypułek, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym.

Zaczynamy od przekrojenia pomidorów na cząstki i podsuszenia ich w suszarce do warzyw lub w piekarniku, nastawionych na 60 °C. W przypadku skorzystania z suszarki pomidory będą gotowe do zamrożenia już po 4-5 godzinach, jednak w piekarniku dojście do optymalnego stanu zajmie im około 12 godzin. Gotowe do zamrożenia warzywa powinny stracić wilgoć, jednak być wciąż miękkie.

Następnym krokiem będzie ich wstępne zamrożenie (na blaszce lub macie – patrz sposoby wyżej) przez około 2 godziny, a później przesypanie ich do woreczków strunowych, słoików lub pojemników i wstawieniu w bezpieczne miejsce zamrażalnika. Używając woreczków strunowych pamiętajmy o

Tak przygotowane pomidory zapewniają lepszy efekt mrożenia od poprzedniej metody, ponieważ suszenie niemalże likwiduje ryzyko rozpulchnienia warzyw. Wciąż jednak nie będą nadawać się one do dań na surowo, choć możemy je rozmrozić przed użyciem w potrawie bez ryzyka i będą smakować zdecydowanie lepiej niż pomidory przygotowane z pominięciem suszenia.

Mrożenie pomidorów z przyprawami

Aby zapewnić naszym pomidorom wyjątkowy smak, możemy zamrozić pomidory wraz z ulubionymi przyprawami. Jeżeli posiadane przez nas pomidory łatwo dają się obrać ze skórki, możemy pominąć ich parzenie.

Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i nacinamy na krzyż u nasady. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 2-3 minuty. Po upłynięciu wskazanego czasu odlewamy płyn, zalewamy pomidory zimną wodą i zostawiamy na około minutę.

Kolejnym krokiem będzie obranie pomidorów i pokrojenie ich w kostkę i doprawienie czosnkiem oraz ziołami.

Choć można umieścić pomidory od razu w docelowym pojemniku, rekomendujemy przełożenie ich do mniejszych pojemniczków (dobrym wyborem będą silikonowe papilotki do babeczek) i wstępne ich zamrożenie, co pozwoli podzielić zapasy na porcje. Po około dwóch godzinach można wyjąć je z zamrażarki i przełożyć zamrożone cząsteczki do woreczka strunowego.

Woreczek powinno się dokładnie zamknąć i usunąć zeń nadmiar powietrza, po czym przełożyć do zamrażarki.

Czym można przyprawić pomidory?

Naszej mrożonce smaku dodać mogą wiele przypraw. Bezpieczną i szeroko stosowaną kombinacją ziół jest oregano, czosnek, bazylia i pieprz kolorowy. Odważni wielbiciele azjatyckich smaków mogą pokusić się o przyprawienie ich sosem sojowym, czosnkiem, tymiankiem i kolendrą, a gustujący w korzennych przyprawach z pewnością będą chcieli spróbować pomidorów z cynamonem, goździkami i lubczykiem.

  • Oregano
  • Bazylia
  • Sos sojowy
  • Zioła prowansalskie
  • Sól ziołowa
  • Czosnek
  • Pieprz kolorowy
  • Oregano
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Mięta
  • Pieprz cytrynowy
  • Lubczyk
  • Kolendra
  • Cynamon
  • Szczypiorek
  • Goździki

Mrożenie przecieru pomidorowego

Równie dobrą propozycją na przechowanie pomidorów będzie zrobienie z nich przecieru. Nie można odmówić temu rozwiązaniu wygody i oszczędności miejsca, chociaż zdecydowanie ograniczy to nasze możliwości kulinarne.

Dokonując wyboru pomidorów na przecier, powinniśmy postawić na te średnio twarde, lecz soczyste i dojrzałe.

Pierwszym krokiem powinno być umycie, sparzenie i obranie ze skóry, oraz pokrojenie tych nieco większych na cząsteczki, a następnie zblendowanie ich na gładką masę i przyprawienie solą, pieprzem i czosnkiem.

Uzyskany przecier zagotowujemy i odparowujemy, aby był bardziej gęsty, a następnie studzimy i przelewamy do mniejszych pojemniczków (również tu polecane są papilotki silikonowe) i wstępnie zamrażamy. Po 2-3 godzinach mrożenia przekładamy zamrożone ‘kosteczki’ do woreczka strunowego lub pudełka i umieszczamy na stałym miejscu w zamrażalniku. Pamiętajmy, że przy używaniu woreczków strunowych konieczne jest usunięcie powietrza przed ich zamknięciem.

Innym praktycznym sposobem będzie przelanie przecieru do foliowej torebki, umieszczenie jej np. w szklance, aby nadać mu kształt walca. Po wstępnym zamrożeniu należy wyjąć przetwór z torebki i pokroić na mniejsze porcje, a ostatecznie umieścić ‘krążki’ w pojemnikach w zamrażarce.
Pasteryzowanie przecieru pomidorowego

Nie ulega wątpliwości, że domowy przecier pomidorowy smakuje o wiele lepiej od kupnego. Co więcej, nie zawiera konserwantów i może być dowolnie przez nas modyfikowany poprzez dodanie ulubionych przypraw.

Niestety, mrożenie przecieru pomidorowego wpływa niekorzystnie na smak – o ile przy krótkim przechowywaniu nie jest to mocno widoczne, o tyle przebywający dłuższy czas w zamrażalniku przecier jest wyraźnie gorszej jakości.

Dobrym sposobem na przechowywanie przecieru pomidorowego bez ryzykowania utraty dobrego smaku jest jego zapasteryzowanie.

Pasteryzowane cząstki pomidorów w przecierze (metoda na sucho)

Pomidory myjemy, nacinamy krzyżowo u nasady, po czym parzymy i obieramy ze skórki.  Warzywa kroimy na średniej wielkości cząstki i lekko podsuszamy w piekarniku (możemy wykonać tę czynność równocześnie ze sterylizacją słoików do pasteryzacji, układając cząsteczki na osobnej blaszce)

Przygotowujemy przecier – po oczyszczeniu i obraniu pomidorów miksujemy je na gładką masę, zagotowujemy i odparowujemy w garnku.

Pomidory układamy w przygotowanych do pasteryzacji słoikach, zalewamy przecierem i dodajemy do każdego słoika szczyptę soli wraz z ziołami (tymianek, rozmaryn, bazylia), oraz skrapiamy oliwą z oliwek (dowolnym olejem).

Pasteryzujemy “na sucho” – w piekarniku:

  1. Wykładamy blaszkę do pieczenia papierem, układamy na niej słoiki wypełnione przetworami – tak, aby nie stykały się ze sobą ani ze ścianami piekarnika. Ważne, aby ułożyć je zakrętką do góry i nie dokręcać maksymalnie zamknięcia
  2. Jeśli zawartość naszych słoików jest przestudzona, wkładamy je do chłodnego piekarnika, jeżeli zaś ciepła – do lekko nagrzanego.
  3. Włączamy funkcję termoobiegu i nastawiamy piekarnik na 120-130°C, podgrzewamy około 30 minut od osiągnięcia przez urządzenie wspomnianej temperatury.
  4. Po upłynięciu wskazanego czasu pozostawiamy słoiki w wyłączonym piecu na kolejne 30 minut – gdy ostygną, domykamy szczelnie zakrętki i ustawiamy słoiki na blacie kuchennym do góry dnem.
  5. Przetwory powinny być trzymane w chłodnym i zacienionym miejscu – wówczas ich ważność sięga nawet 6 miesięcy.